Nieuwe spelregels per 1 augustus 2015

Op de website van de KNHB staat een samenvatting van de nieuwe regels voor het nieuwe hockeyseizoen. Vanaf het nieuwe seizoen worden er een aantal nieuwe regels ingevoerd.

Hieronder hebben wij de nieuwe regels overgenomen. De eerste regel die ons opvalt is het verplicht dragen van een hockeybitje. Bij bitjein.nl koop je uitsluitend CE gecertificeerde bitjes met een verzekering. De hockeybitjes zijn ontwikkeld door Opro en worden door ons op de Nederlandse markt gebracht. We verkopen ze online via onze webshop en op hockeyevents.

Vanaf 1 augustus 2015 worden in Nederland de volgende spelregelwijzigingen ingevoerd.

1.    Veldspelers zijn verplicht mondbescherming (“bitje”) te dragen gedurende de wedstrijd.

Spelers kunnen uitsluitend om medische redenen ontheffing aanvragen bij de KNHB. Zij dienen op verzoek van de scheidsrechters de schriftelijke ontheffing van de KNHB te tonen. 

De procedure hiervoor zal vóór 1 juli 2015 op de website van de KNHB te vinden zijn. 

Wacht dus niet tot het begin van het nieuwe seizoen, maar bestel nu jouw hockeybitje op bitjein.nl

2.    De huidige lange corner wordt vervangen door een spelhervatting voor de aanvallende partij op de 23-meterlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied, waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.

3.    Een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkelrand wordt genomen op de plek van overtreding. De bal wordt niet meer  teruggelegd tot een plek vijf meter buiten de cirkel. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.

4.    Een groene kaart betekent naast een waarschuwing ook een tijdstraf van twee minuten. De scheidsrechters timen de straftijd.

5.     Voor wedstrijden IN DE SENIORENCOMPETITIE geldt dat spelers op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte, inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is of leidt tot gevaarlijk spel.

6.    Voor wedstrijden IN DE JUNIORENCOMPETITIE geldt dat spelers de bal NIET boven schouderhoogte mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen of spelen. Uitsluitend een (doel)verdediger mag een schot op doel boven de schouder met zijn stick stoppen of laten afkaatsen.

In Nederland blijft een wedstrijd uit twee helften van 35 minuten bestaan en zal de tijd bij strafcorners en doelpunten niet 40 seconden worden stilgezet.

(bron: knhb).